Η μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης – Η Δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει (18/6)

277

18 Ιουνίου. Η Δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ

Ενότητα: Η μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης

Θα αναφερθούμε στην ιστορία της «Πλατείας Δεξαμενής», αυτού του σημείου της Αθήνας,  γεμάτου γαλήνη και καταφυγή για πολλούς λογοτέχνες που ζούσαν στην περιοχή εκείνη. Μεταξύ αυτών και διάσημοι θαμώνες της όπως οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά αργότερα και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Ο ιδιαίτερος επίσης συμβολισμός που έχει η Δεξαμενή στη Λαϊκή Τέχνη και ειδικά στο Θέατρο Σκιών, όπου το ίδιο το «καταραμένο φίδι» είναι εγκλωβισμένο στη Δεξαμενή πάνω στην οποία θα βρεθούν και οι φίλοι αυτής της εκδήλωσης. Θα διαβάσουμε και θα δούμε αποσπάσματα από ταινία εποχής.

Τέλος η χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ θα παρουσιάσει μελοποιημένα ποιήματα της λεγόμενης γενιάς της Δεξαμενής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

  • 20:15 – 21:05. Παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά. Θα παρουσιαστεί η κλασσική παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι»
  • 21:05 – 21:15 Μικρό διάλειμμα.
  • 21:15 – 21:30 Αφηγήσεις και απόσπασμα ταινίας εποχής.
  • 21:30 – 21:45. Προβολή αποσπάσματος του επεισοδίου της εκπομπής «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» 1989, παραγωγής ΕΡΤ,  αφιερωμένο στη «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ». Αφηγείται η Έλλη Αλεξίου, ως κάτοικος της περιοχής, για τη ζωή της και τη σχέση της με τους λογοτέχνες της εποχής.
  • 21:55 – 22:30. Παρουσίαση από τη χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ μελοποιημένων ποιημάτων της λεγόμενης γενιάς της Δεξαμενής.